PiaLänsman Näkökulmia aikamme tapahtumiin ja ilmiöihin

Syntyykö viides valtiomahti?

Solvausten ja uhkausten laukominen netissä tai kadulla ei ole sananvapauden käyttöä toisin kuin niiden esittäjät väittävät. Mitä se oikein on? Muiden mielipiteenvapauden riistoa ja vallan ottamista omiin käsiin. Solvausten ja uhkausten laukoja riistää kohteeltaan oikeuden mielipiteen ilmaisuun pelottelemalla, pakottamalla vaikenemaan tai mustaamalla tämän maineen. Siten hän myös estää keskustelun henkilön mielipiteistä. Minä määrään mitä täällä saa puhua!

Sanat muuttuvat teoiksi. Tappouhkaukset ja maalittaminen yllyttävät samanmielisiä väkivaltaan vihan kohteita vastaan.

Eduskuntavaalien alla on tullut tietoon useita tapauksia, joissa ehdokkaita vastaan on kohdistunut väkivaltaa ja sillä uhkaamista.

Jari Tervo kirjoitti Hesarin kolumnissa 7.4. näin: “Kansanedustajaehdokkaitten – puolueesta riippumatta – herjailu ja uhkailu vaaliteltan kupeessa on hyökkäys sananvapautta vastaan. Kun sananvapaus menee, samassa ovenavauksessa poistuu demokratia.”

Demokratia ei Tervon mukaan toimi, jos poliittisesti aktiiviset kansalaiset eivät uskalla asettua ehdolle.

Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund totesi edellisten eduskuntavaalien yhteydessä 2015, että “pelkkä äänestämiseen pohjautuva edustuksellinen demokratia ei enää riitä. Tarvitaan myös muita poliittisen osallistumisen kanavia” (linkki).

Samaa mieltä. Demokratia rappeutuu, jos sitä ei kehitetä. Se mikä oli riittävää toisen maailmansodan jälkeen, ei ole riittävää enää nykypäivänä aivan toisenlaisissa olosuhteissa.

Maailmalla on syntynyt useita aloitteita sosiaalisen median palveluista, jotka organisoivat sivistynyttä keskustelua siten, että vihan- ja valheiden lietsojat eivät pääse sitä sabotoimaan.  Kun sellainen saa siivet alleen, siitä voi muodostua pysyvä instituutio, demokratian todellinen viides valtiomahti.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PerttiKoskela kuva
Pertti Koskela

Olen samaa mieltä: jonkinlainen lähinnä internetissä toimiva keskustelufoorumi syntyy demokratian tueksi aikaa myöten. Uskoakseni yliopistoilla tai vähintään yliopistollisilla tutkijoilla tulee olemaan siinä varsin tärkeä rooli.

Yliopistot ovat olleet oikeastaan silmiinpistävän vähän mukana pyrkimyksissä sivistää yhteiskunnallista keskustelua.

Toimituksen poiminnat